Sinter vs Santa





Hollanda’ya sonbahar aylarında geldiyseniz bu ülke size çok gri gelebilir. Fakat, sonbahar ve kış çocuğunuza renkli ve eğlenceli gelecektir. Çünkü Hollandalı çocuklar en çok hediyeyi bu aylarda alıyor.

Okullarda, dükkanlarda, hastanelerde, Noel Baba’ya benzeyen ama Noel Baba olmayan birinin figürünü, çikolatasını, kıyafetini veya şapkasını görebilirsiniz. Bu ak sakallı dedenin adı ‘Sinterklaas’ -Sint Nicolaas- (Aziz Nikolas’in Flemenkçesi). Santa Claus’a çok benzeyen ama sadece birkaç Avrupa ülkesinde tanınan bu dedenin, aslinda dünyanın her yerinde akıllara kazınmış olan Santa’nın ilham kaynağı olduğu düşünüluyor. Yani Santa daha Santa olmadan once Sinter varmış. Hatta, Flemenkler Amerika’ya göçtükten sonra bugünku Noel Baba’nın ortaya çıktığı söylentileri arasında. Sonuçta arada çok büyük görsel benzerlikler var (ak sakal, yaşlı dede, kırmızı kıyafet, çocuklar, hediyeler, daha neler neler..)

Sinter Klaas

Sinterklaas, her kasım ayının ortasında, temsili olarak Hollanda’ya gemisi ile giriş yapıyor. Her Aziz gibi, Sinterklass’ın yardımcı olduğu bir grup var: çocuklar. Bu yüzden de gelişi tam bir bayram havasına neden oluyor. 

Beyaz bir atı ve yanında da yardımcıları var. Yardımcılarının ismi ‘Zwarte Piet’ (Kara Peter). Aslında yıllardır süren tartışmanın adı da diyebiliriz. Zwarta Piet’in aslında köle olduğu ve bu eğlencenin aslında bir çeşit ırkçılık olduğunu iddia eden bir grup var. Diğer grup ise, Zwarte Piet’in siyah olmasının nedenini çocuklara hediye vermek için bacadan içeri girerken yüzünün baca isinden kararmasına bağlıyor. Hollanda basınında Zwarte Piet ile ilgili pek çok protesto haberine rastlayabilirsiniz.

Photo by hollandinpixels

Şimdi gelelim çocukların Sinterklaas’ı neden sevdiğine. Hediye bekleyen çocuklar, ayakkabılarının içine dilek şiiri  (istedikleri oyuncaklari) bir de Sinterklass’ın atı için havuç bırakıyor. Siz de anne-babalar olarak 5 Aralık gecesi havucu ve mektubu alıyor yerine hediyeleri bırakıyorsunuz. Böylece, hediyeler 6 Aralik sabahı çocukların yanı başlarında oluyor.

Bu olması gereken. Şimdi de size gerçekte olanı yazacağım. Çocuğunuz zaten Sinterklass’ın oyuncak getirmediğini biliyor. Anne-babasına ne istediğini haftalar öncesinden söylüyor. Siz de eğer çocuğun oyuncak seçimini mantıklı bulduysanız gidip alıyorsunuz. Yani en azından benim çevremde gördüğüm Sinterklass hikayeleri böyle son buluyor. Bence entegre olma kısmında bu prosedürü izlemek gerekiyor. İlk geldiğimiz yıl öğretmen çocuklar isterse Sinterklass’ın hediyelerini sınıfa getirebilirler diye e-mail atmıştı. Tabii ki tüm çocuklar hediyelerini büyük bir heyecanla okula götürmüşlerdi.

Hollanda’da Sinterklass’ı damarlarınızın her hücresinde hissediyorsunuz. Başınızı çevirdiğiniz her noktada kruidnoten/pepernoten ( zencefilli  kurabiyeler), harf çikolatalar veya Zwarte Piet kostümleri’nden en az birini göreceksiniz. Çocuksever bazı şirketler Sinterklass’ı ayaklarına kadar  çağırıp çocuklar için eğlence düzenliyor 🙂 ve hediyeler veriyorlar. Pek çok merkez de çocuklar için eğlence düzenleniyor. Zwarte Piet’ler çocuklara pepernoot veriyor çoğu zaman da yukarıdan kafalarına fırlatıyor.

Zwarte Piet

Bu arada, marketlerde de Sinterklass hediyeleri için ayakkabı yapma broşürleri ya da çocukların ayakkabılarını koydukları dolaplar görebilirsiniz. AyakkabIlari, Sinterklass’ın doğum gününden önce bu dolaplara, altına çocukların isimlerini yazarak bırakabilirsiniz. 6 Aralık’ta ise (ya da marketlerin belirlediği tarihlerde), çocuklar markete gidip ayakkabılarını geri alabilirler. Ayakkabılarının içinde hediye olarak çikolata ya da pepernoot bulacaklar. Yalnız, çocuklarınızı önceden uyarmanız gereken önemli bir nokta var; ayakkabının içinde oyuncak değil, yiyecek bulacak olmaları. Sonra çocuklar için hayaller, hayatlar olmasın.

Son olarak da belki gelecek yıl lazım olur diye Sinterklass zamanı kullanılan kelimeleri ve şarkıların linklerini paylaşıyorum.

Herkese mutlu ve eğlenceli Sinterklass diliyorum!

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.